Pigmentforandringer med laser

En laserbehandling mod pigmentforandringer bruger koncentreret lysenergi til at målrette og nedbryde mørke pigmentpletter, såsom solskader og alderspletter. Lyset trænger ind i huden og ødelægger de pigmentceller, der forårsager misfarvningen, hvilket giver en mere ensartet hudtone. Behandlingen er skånsom og effektiv.

Inden behandlingen

Det er vigtigt at der ikke er anden pigment i det ønskede behandlingsområde inden behandlingen (solpigmentering, selvbruner, makeup mm), da dette kan resultere i pigmentforandringer ved brug af IPL. Det anbefales derfor ikke at have dyrket solbadning eller solarium 4 uger inden behandlingen.

Visse typer af medicin kan øge hudens lysfølsomhed og derved give risiko for bivirkninger ved behandling med laser. Du bedes derfor oplyse om evt. medicinsk behandling inden behandlingen. Vi tilbyder ikke laserbehandling såfremt du er gravid eller ammende.

Behandlingen

I henhold til sundhedsstyrelsen tages et billede af det ønskede behandlingsområde samt gives mundtligt og skriftlig information inden behandlingen påbegyndes. Under selve behandlingen vil du mærke en stikkende fornemmelse i huden efterfulgt af en følelse af varme.

Smerteoplevelsen forbundet med behandlingen kan sammenlignes med et smæld med en elastik mod huden. Smerten opleves kun kortvarigt og det er derfor ikke nødvendigt at anvende lokalbedøvelse.

Efter behandlingen

I dagene efter behandlingen kan der forekomme let rødme og evt. let hævelse i det behandlede område. For at forebygge unødig hævelse anbefales det at undgå hård fysisk aktivitet samt lange varme bade eller sauna i dagene efter behandlingen. Såfremt der opstår hævelse kan dette lindres ved at afkøle det behandlede område med is i 10 minutter, et par gange i løbet af dagen.

Undgå at klø, kradse eller gnide i det behandlede område. Vær derfor påpasselig ved påføring og fjernelse af make-up samt ved vask og aftørring med håndklæde. Dyrk ikke solbadning eller solarium i 4 uger efter behandlingen, da dette kan medføre komplikationer i form af pigmentforandringer.

Mulige komplikationer

Ved brug af IPL kan der i sjældne tilfælde opstå længerevarende rødme i huden, sårdannelse, ødem (hævelse), blæredannelse, pigmentforandringer med mørk-, lys- eller hvidfarvning af huden, infektion med bakterier, virus eller svampe og arvævsdannelse.

I tilfælde af uventede komplikationer efter behandlingen, bedes du kontakte klinikken.

Hvordan virker det?

Ved behandling med IPL til pigmentforandringer trænger lysbølgerne fra laseren gennem hudens øverste lag og absorberes i det brune/mørke pigment. Dette udløser en varmereaktion, som får det uønskede pigment til at trække sig sammen og efterfølgende destrueres. Pigmentet vil derfor synes mørkere i op til 7 dage efter behandlingen, hvorefter pigmentet “skaller af” og forsvinder.

 

Alt efter pigmentets farve, dybde og omfang, kan det være nødvendigt med 2-3 behandlinger. Behandlingen forebygger ikke at der opstår nye pigmentforandringer og der kan derfor være behov for årlige vedligeholdelses behandlinger.

Det er ikke muligt at behandle melasma (hormonel pigmentforandring) med IPL, da pigmentet i disse tilfælde ligger dybere i huden.

Er der tvivl om hvorvidt der er tale om melasma eller almindelige pigmentforandringer, laves et prøveskud inden vi behandler hele området.

Kandidater til behandling af pigmentforandringer

  • Er mindst 18 år
  • Har uønskede pigmentpletter som solskader, alderspletter og fregner
  • Har en lys til medium hudtone, da behandlingen er mest effektiv og sikker på disse hudtyper.
  • Ønsker en mere ensartet hudtone uden kirurgi eller invasiv behandling.
  • Har realistiske forventninger til resultaterne og forstår, at flere behandlinger kan være nødvendige.

Behandling til fjernelse af pigmentforandringer kan hjælpe med at reducere mørke pletter, solskader og alderspletter, hvilket giver en mere ensartet og klar hudtone. Det forbedrer hudens udseende ved at fjerne misfarvninger og skabe en jævnere overflade.

Før & efter billeder

Har du spørgsmål?

Hurtige svar til spørgsmål du måske har

Behandlingen kan føles som små stik eller en let varm fornemmelse, men ubehaget er normalt mildt. 

Det afhænger af omfanget af pigmentforandringerne, men typisk kræves 2-4 behandlinger med nogle ugers mellemrum for at opnå de bedste resultater.

Der kan være midlertidig rødme, hævelse eller let mørkere pletter lige efter behandlingen. Disse bivirkninger forsvinder normalt inden for et par dage til en uge.

Forbedringer kan ses gradvist efter hver behandling, men det fulde resultat viser sig ofte 1-2 uger efter afslutning af behandlingsforløbet, når huden har haft tid til at hele.

Har du flere spørgsmål?

Har du spørgsmål til en behandling eller ligende, kan du bestille tid til en konsultation. Du er også velkommen til at kontakte os via formularen nedenfor, så vender vi retur så hurtigt vi kan.